0167-561092 info@de3koningen.nl

Coatings tuinbouw

Naast dat elk gewas andere omstandigheden nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen groeien, heeft elk gewas een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Met een (tijdelijke) coating kunnen we het zonlicht verzwakken, versterken of beter verdelen. Door een coating op de kas te laten spuiten, wordt er slim gebruik gemaakt van natuurlijk licht en creëren we het optimale kasklimaat in alle seizoenen. Er zijn verschillende coatings voor uiteenlopende doeleinden:

 • Schermen van licht
  Met deze coating wordt een deel van het zonlicht weg gefilterd en valt het overige licht gelijkmatig de kas binnen. Licht- en warmtestress wordt hierdoor aanzienlijk vermindert. Wanneer het zonlicht niet geweerd hoeft te worden maar voornamelijk de warmte moet afnemen, hebben we hier ook een oplossing voor.
  Deze coating brengen we machinaal aan, meestal in de periode van april t/m juni. Het verwijderen van de coating gebeurt omstreeks augustus en september.
 • Diffuus maken
  Deze coating laat lichte en donkere plekken verdwijnen door het zonlicht optimaal te verdelen over het gewas. Het licht wordt daardoor meer verspreid en kan dan dieper in het gewas doordringen. Dit komt de productie en de kwaliteit van het gewas ten goede. Het gewas groeit gelijkmatig, levert meer productie op en wordt sterker waardoor er minder ziektedruk is.
 • Lichtkleuren beïnvloeden
  Voor bloei, strekking of vertakking is de verhouding van lichtkleuren belangrijk. De kleur van het licht kunnen wij beïnvloeden door kleurpigmenten toe te voegen aan een basiscoating. Op deze manier kan bijvoorbeeld blauw licht en UV-licht geremd worden
 • Lichtinval verbeteren
  Voor bepaalde gewassen is het belangrijk om de hoeveelheid zonlicht te vergroten. Met een coating zorgen wij ervoor dat de weerkaatsing op het kasdek wordt afgeremd en het zonlicht juist de kas binnendringt. Ook kunnen wij ervoor zorgen dat de condensdruppels aan de binnenkant van de kas meer verdeeld worden waardoor het zonlicht beter doorgelaten wordt. De kwaliteit en hoeveelheid van de productie gaat op deze manier omhoog.
 • Reflectie verbeteren
  Om ervoor te zorgen dat er geen licht verloren gaat aan oppervlakken welke deze niet nodig hebben maar juist wel absorberen, kunnen wij deze wit maken met een coating. Na het aanbrengen van de coating weerkaatsen deze oppervlakken het licht naar het gewas.
 • Goede reiniging
  Een lichtwinst van 1% staat gelijk aan een productieverhoging van 1%. Een maximale lichtinval is dus van groot belang voor een optimale productie. Een perfect schoon kasdek zorgt voor een maximale lichtinval. Tijdens het reinigen verwijderen wij effectief het vuil zonder het glas aan te tasten.

Het is ook mogelijk om verschillende coatings met elkaar te combineren voor een nog beter resultaat. Ons team van specialisten adviseert u graag over de mogelijkheden!

Contact

Van Andelstraat 12
4651 TA Steenbergen
T: +31 (0)167-561092
M: +31 (0)629071451
M: +31 (0)629071452
E: info@de3koningen.nl